vineri, 10 februarie 2012

Hamsterii beau apă?

Aceasta este o întrebare pusă des, iar răspunsurile găsite pe net sunt diferite, ceea ce crează confuzie pentru un începător în creșterea hamsterilor. Unii spun că da, alții că nu, pentru că extrag apa din alimentele suculente. Care este adevărul?

Ca de obicei, adevărul este undeva pe la mijloc. Hamsterii sunt animale mici adaptate la viața într-un mediu climatic arid, și din acest motiv ei într-adevăr își pot extrage cantitatea necesară de apă din legumele apoase (cum ar fi castravetele) fără a se simți efecte negative. Pe de altă parte, consumul exagerat de legume sau anumite fructe poate provoca diaree sau probleme de piele, precum și diverse alergii. La polul opus, prea puține legume nu asigură lichidele necesare.
Din acest motiv, este obligatorie montarea unui adăpător în cușca acestuia. Hamsterul trebuie să aibă în permanență o sursă de apă proaspătă la care să poată ajunge. Dacă simte nevoia să bea, atunci va bea, iar dacă nu, atunci nu. Dar chiar dacă ți se va părea că nu bea niciodată, te poți înșela. Nu uita că activitatea hamsterului este în timpul nopții. Se poate verifica însă prin observarea nivelului de apă din adăpător, ce va scădea cu siguranță în fiecare zi. De fapt toate animalele au nevoie de apă pentru a supraviețui. Cu ajutorul ei se elimină toxinele din corp și se revitalizează celulele. Cantitatea necesară pentru un hamster este de 10 mililitri de apă zilnic, la 100 grame greutate corporală (asta înseamnă între 10 și 30 mililitri zilnic). Dacă hamsterii nu primesc această porție de apă în fiecare zi, apare deshidratarea, pierd în greutate și eventual pot muri. Consumul insuficient de apă este și o cauză a infertilității la hamsteri. Dacă hamsterul bea o cantitate mai mare de apă, poate fi semnul unei boli, de exemplu diabet.

Cea mai bună soluție pentru sursa de apă este adăpătorul cu rezervor din plastic și țeavă din metal, pentru a nu fi roasă. Țeava are de obicei în interior două bile metalice, care funcționează ca un robinet pentru a nu permite scurgerea necontrolată a apei. În lipsa adăpătorului și ca soluție improvizată, se poate pune un castronel, cu dezavantajul că apa se murdărește repede din cauza talașului ce ajunge invariabil în apă. În plus se poate răsturna, apa se varsă, așa că mai bine nu.

Este important ca apa să nu conțină clor în exces. În general apa pe care o bem noi este bună și pentru hamsteri, dar pentru a fi siguri este bine să-i dăm apă plată. Apa trebuie schimbată zilnic, pentru a preveni înmulțirea bacteriilor. Adăpătorul trebuie spălat odată pe lună sau mai frecvent, pentru a nu apare algele verzi, binecunoscute crescătorilor de pești exotici. Acestea apar mai ales dacă adăpătorul este expus direct razelor soarelui. Un hamster are nevoie doar de un adăpător, dar unii crescători pun două: unul cu apă plată și unul cu apă în care sunt dizolvate vitamine. Hamsterul decide ce apă bea, după nevoile organismului.

Articolul a fost facut de : Mihnea (administrator al site-ului magazinul-cu-hamster.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu